NIOK civil díj

Érzékenyítő programok

Szervezetünk vezetősége, munkatársai és önkéntesei fontos feladatuknak tartják a társadalom minden rétegében a látássérült emberek iránti pozitív szemlélet és viszonyulás kialakítását, ezért helyezünk különös hangsúlyt a „ép” társadalom érzékenyítésére, tájékoztatására. Programjaink során a résztvevőket saját élményen keresztül igyekszünk közelebb vinni a vak és gyengénlátó emberekhez, hogy felismerjék, hogy a fogyatékos emberek elsősorban emberek és csak másodsorban fogyatékosok. Programjainkkal már számos általános és középiskolában, továbbá más közösségi rendezvényeken megjelentünk.

 

 

Az alábbi foglalkozások közül választhatnak az érdeklődők:

 

Közlekedés bemutatása

A foglalkozás során bemutatjuk, hogy miként közlekednek a vak és gyengénlátó emberek. Kipróbálhatják a fehérbotos közlekedést, mindezt bekötött szemmel.

 

Segédeszköz bemutató

A foglalkozás során a fiatalok megismerkedhetnek és kipróbálhatják a látássérült emberek önálló életvitelét megkönnyítő eszközöket.

Beszélő segédeszközök: óra, személyi mérleg, konyhai mérleg, vérnyomásmérő, színfelismerő, telefon.

Tapintható segédeszközök: Braille óra, vonalzó, társasjátékok.

Hallható segédeszközök: Folyadékszint jelző, vízszint jelző.

Braille írás: Megismerhetik a pontírás történetét, a pontíráshoz szükséges eszközöket, a pontírás szabályait.

 

Előadás tartása

Az Egyesület vállalja konferenciákon, különböző rendezvényeken előadások megtartását a társadalom szemléletformálásának fontossága témakörben. Az előadást követően vállalja érzékenyítő szekció megtartását, ahol saját élményt szerezhetnek a résztvevők a nemlátásról, kipróbálhatják magukat a segítői és segített szerepben, megtanulhatják a segítés helyes technikáját.

 

Érdeklődni: +36/62-425-087 vagy elnok@vagycsome.hu